17 Nov 2011

[UPDATE 2013] Ada Pengecualiankah Untuk Peserta PLKN??


بسم الله الرحمن الرحيم 

hati menjerit, tangan menulis~
Huh, macam tak kena kan. Tiba-tiba cakap tak nak pi PLKN. Orang tengah sibuk exam SPM, saya pulak sibuk tak nak pergi PLKN. Sebenarnya ceritanya begini. Saya adalah salah seorang rakyat yang tak tersengaja termasuk dalam senarai list PLKN untuk sesi yang pertama januari, tahun 2009. Tapi disebabkan saya sambung belajar, jadi saya tangguhkan dulu pemergian ke sana dengan menghantar surat penangguhan dan alhamdulillah surat tu diluluskan. Pejam celik baru saya perasan rupanya pembelajaran saya di universitti semakin hampir ke penghujung dan ini bermakna seruan PLKN sudah melambai-lambai ke arah saya. =.=!

Saya mula mencari maklumat-maklumat berkaitan PLKN. Risau juga kot2 tetiba sampai surat denda RM3000 kat rumah sebab saya hampir lupa tentang penangguhan saya ke sana. Tak dapat den nak membayarnya! Dan yang paling penting saya mencari adakah pengecualian untuk kita tidak menghadirkan diri ke PLKN tersebut. Dan ini yang saya jumpa :


sila klik image untuk paparan yang besar

Syarat-syarat di atas melayakkan saya untuk TIDAK BOLEH dikecualikan dalam menyertai PLKN. So sad! Kemungkinan besar masa saya ke sana umur saya dalam lingkungan 22 tahun. Huh, tak dapat nak bayangkan macamana nak sesuaikan diri dengan adik-adik yang lepasan SPM yang terlibat dengan PLKN tu. Banyak sebab sebenarnya kenapa saya tidak mahu ke sana. Tapi entahlah, takdir telah menentukan saya ke sana. Jadi setiap apa daripada Allah, saya yakin pasti ada hikmah yang tersirat.

JADI...

Saya cuba tanamkan dalam diri dan ikhlaskan diri untuk ke sana. Biarpun jauh disudut hati saya tak ingin ke sana. Mungkin ada sesuatu yang bermanfaat untuk saya belajar daripada kem tersebut. Kita merancang, Allah juga merancang, tapi perancangan Allah tu amat HEBAT! Saya hanya mampu berdoa agar Allah permudahkan urusan saya ketika dalam latihan tersebut. Dan saya harap saya akan kuat pertahankan apa yang patut dipertahankan sebagai seorang muslimah ketika berada di sana..

p/s:- cepatlah abes PLKN ni. tak senang duduk wase. jika ada pilihan untuk tidak ke sana,saya akan pilih untuk tidak kesana~


-------UPDATE <2 OGOS 2013>---------

Terdapat 10 orang yang dikecualikan dari PLKN

* Orang yang bercelaru mental.
* Orang yang telah diperakukan oleh pegawai perubatan kerajaan mengalami kecacatan fizikal.
* Orang yang menjalani hukuman penjara.
* Orang yang menjalani rawatan pencegahan.
* Orang yang menjalani rawatan dan pemulihan dadah.
* Orang yang menjalani tahanan di bawah Akta Kanak-Kanak 2001.
* Orang yang menghidap penyakit yang boleh membawa maut yang diperakukan oleh pegawai perubatan.
* Orang yang menghidap penyakit berjangkit.
* Orang yang mengikuti program sepenuh masa di institusi Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat dan Jabatan Penjara.
* Wanita yang mempunyai anak kandung.(for women)

_______________________________________________________________ 
Selawat dan salam pada Habibullah Rasulullah Sallallahu alaihi Wassalam _______________________________________________________________


108 comments:

  1. PLKN?kihkihkih...agenda pemerintah b-end je tu saudari...ambo dulu x sempat lg sbb time tu xdok lagi penjara PLKN ni...bersabarlah sape2 yg kena...brainwash politik semata2 terhadap anak2...tp xpo kalu jenis yg berakal&beriman xkan sesekali menyokong golongan toghut(b-end) ni...Takbirrrr..

    ReplyDelete
  2. saudara TaTJ :
    sayo xberehi pun gi sano..tapi nak wak gano...ado hikmah la tu kot..doala mugo Allah permudah belako..(:

    ReplyDelete
  3. Awat saya tak pernah kena pun? Pelik bin ajaib.. ke diorang dah aim 'bulan'?

    ReplyDelete
  4. @Daie Siber: maksudnya? kamu pernah tangguh plkn ke? then, tak kena pergi balik, macam tu ke??

    ReplyDelete
  5. Masalahnya, bukan tangguh, tapi tak kena pergi PLKN langsung. Tu yg hairan tu, kwn lain semua dpt, mcm diorang dah target awal. Macam tu jgk di Pusat Asasi, tak kena pergi kursus BTN, macam awal dah aim.

    ReplyDelete
  6. @Daie Siber: org kata dlm famili akn ade sorang je hk kena..tp xtaula.. klau muslimin xde mslh kot nk pgi sane..klau muslimat agk payah sbb kena 'taat' pemakaian disana..

    tp okela tak kena pergi(kmu bertuah kot)..sy ni tngguh je, jdi mcm2mne pun still kena pergi lpas abes study..umur smakin meningkat..
    ptutnya org yg pgi blaja dkecualikan terus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..sepatutnya org yg da smbg belaja dpt pengecualian..sbb terganggu bila dgr plkn kene tangguh selagi belum umur 35 thn..bg la pd org yg belum tentu mase depannya..bkn la nk ckp yg org yg blaja da tentu ade mase depan..at least da merancang untuk hidup kan utk belaja sampai tercapai cita..kdg2 bila pk balik,, entah pape la plkn ni..lepaskan je la org yg da sambung belaja..kat u da ade macam2 xtxt yg dpt lbh membina kekuatan akhlak dan akidah..contohnya persatuan2 n kokurikulum rasenye da cukup da..ni sampai paksa masuk plkn jugak sampai buat org tertekan nak smbg belaja ke prgkt lbh tggi..

      Delete
    2. betul..setuju dgn ukhti dhimmi..
      xsenang duduk rasenya bile pkirkn plkn xpegi lgi..
      Gugurkan saja kami dari senarai PLKN~ huhu

      Delete
    3. Saya asalnya dpt intake ke 3...thun 2009 kot (2009)...now umur saya 21 masih xpekena plkn sbb penangguhan...so...wat masa nk aku tgh cari alternative nak mengelak dr plkn ni...so far..cara paling senang ialah pkai org dalam...

      Delete
    4. sy kena intake prtama tahun 2008..skrg dh 22 tahun..tp stkt ni x dipanggil lg oleh JLKN.. tpi tu la, susah jgkla klu yg dh tangguh tu nak kena join balik..

      umur dh meningkt n komitmen plak bnyak..doa2la biar org yg tangguh tu biar dggurkn trus.

      Delete
  7. sy punye kwn pling rpat dh bernasib malang dpt msuk plkn.. ad pe2 cdgan yg terbaik untk mengelakkan diri drpd terlepas plkn???plizzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf sgt2 sbb lmbat balas..sy terlupe..setahu sy tiada ape cara selain dpd yg sy statekn kt ats tu..kalau kte belajar pun, ye akan tangguh dulu, nanti lps abes tetap kena pergi jugak...

      Delete
  8. Sye dpt blik pngilan sbb dulu excuse. Skrg ni komitmen dah tinggi. Kete dah 900, rumah 400. Spe nk byar? Xkn nk digadai cincin rosmah kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni yg saya punye xde lagi panggilan semula..Allah, kesiannya. Kiranya kamu cuti tnpa gaji la..hmm risau plak..

      Delete
    2. cner,buat penangguhan ke x? apa citer?

      Delete
  9. Senang je nape die still go on plkn ni. Sbb KRONI. Klaw xd plkn, kroni nk mkn ape. X pk org yg dpt excuse pastu dipanggil blik. Klaw org tu study msti die nk up ke deg. Klau org bekerja msti la xnk position tu jatuh. Skrg ni aku dpt blik pnggilan. Bos aku ckp klaw 3 bulan thats mean ade org yg gantikan tempat u and u kne cri keje lain. Wtf..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh kes berat jugak nie.. Dahla susah skg nak cari kerja..huhu

      Delete
    2. apply penangguhan x? try apply bwh kesusahan luar biasa, ckp ada tanggungan, komitmen..ada pinjaman nk kena bayar, keta, rumah, bil..tapi menda betul la jgn keta xde ckp nk kena byr keta itu xboleh sbb kena ada bukti kn bayar tu..

      Delete
  10. haa sama la kes dgn saya..skrng dh 22 tahun nak kena p plkn adess rasa ralat kut..habis mmg kita kena tunggu la surat dari plkn??

    ReplyDelete
  11. haa sama la kes dgn saya..skrng dh 22 tahun nak kena p plkn adess rasa ralat kut..habis mmg kita kena tunggu la surat dari plkn??

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasenya camtu la sis..sebab ade sorang kawan ni pernah tangguh..then, phak plkn hntar surat suh pergi lepas pd penangguhan tue..jdi nak xnak kena pgi lerr.. =(

      Delete
    2. search google ada bnyk artikel ckp boleh penangguhan berulang sehingga umur 35 tahun..persoalan nya,smpai umur 35 tahun tu, dh lepas ke, atau cner, itu kena godek lebih la. kalau lepas umur 35 tahun means dh lepas xpe. jgn kata umur 35 kena pi. masa tu kalau kata ada anak bini sapa mau bgi mkn, kn? sapa2 ada rujukan sila la reply

      Delete
    3. Adeh..35 tahun..dah tua sgt tue..

      Delete
    4. cuma persoalan tergantung stkt ni begitu la..kalau kata pengecualian gerenti no prob dh kn? tapi cner lk mksud nya penangguhan berulang sehingga umur 35tahun,then apa citer,smpai takat tu,abis citer,tutup citer gitu je la? tu xbper paham

      Delete
  12. kalau dah kahwin mcm mana pulak eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau xsilap tetap kena pergi.. xsure ttg ni. Pernah ade kwn2 yg pgi PLKN cite ade wanita yg ada anak kecil pn dtg jgk..time melwat, suami dia bwak anaknya jumpe dgn ibunya kat tmpt plkn tu.. wallahuallam..

      Delete
    2. yg dh kahwin tu,lelaki ke perempuan? kalau perempuan n mengandung, apply penangguhan..dorang ckp setiap kali apply penangguhan dpt 1 tahun..bila dh beranak, nnti dpt pengecualian dh (wanita ada anak kandung)..

      ntuk lelaki lk,apply bwh kesusahan luar biasa..xtau boleh ke tak tapi nk cuba jugak ni. kes nya cth kalau mcm kena cuti tanpa gaji, ada komitmen byrn keta n umah n bil, mksud nya kalau pi plkn, sapa nk tanggung kn..try apply..

      Delete
    3. twenty5nov : betul ke klau prempuan yg dh kawen ade anak, dikecualikn terus?? klau betol, alhamdulillah.. (:

      Delete
    4. yup betul..ada bwh syarat pengecualian yg latest punya. dlm 2-3 hari ni dok cari info mnjg psl plkn ni sbb kena pi yg terdekat ni, after 6 years, bygkn la..adehh..mmg ada syarat wanita kahwin ada anak kandung dikecualikan..cuma xpuas ati sbb npe lelaki berkahwin xmsuk dlm syarat..kalau nk kira,sama jugak ngn woman with child kn,ada tanggungan..laki lagi la,nafkah nya..3 bulan tuu..

      Delete
    5. iye..sy xpt bygkan klau lelaki yg dh kawen tpksa cuti tnpa gaji slama 3 bulan. Nk byr mcm2 plak tu. Xtahula.. ingtkn org yg dah keje cuti 3 bulan bergaji..kalau mcm ni okela ckit..kurang ckit beban

      Delete
    6. cuti2 n gaji ni kena tgk jugak kije ngn sapa, kije apa..kalau kata keputusan majlis khidmat negara tu pukul rata, silap la..cner lk ngn org bekerja sendiri, xkije xdpt duit..atau bisnes..xkije @ xbisnes mana nk dpt duit..cner lk hal tu kn?

      saya baru refer web khidmatnegara..mmg ada salah satu syarat pengecualian, wanita yang mempunyai anak kandung..cuma kena isi borang je, leh dptkn dari web tu gk..

      Delete
    7. xtau la ni ingat nk try la apply pngguhan,ngh prepare dokumen berkaitan..mintak2 dpt..kalau x,merana..ekeke. 24thn, komitmen len lebih tinggi..pape pun saya stkt boleh mencuba jugak..sapa2 ada citer sendiri boleh la jugak kongsi2 kt sini..

      Delete
    8. InsyaAllah..tapi seriously, xtenang mikir..mslh kije, mslh peribadi, planning kije, kije..rasa berterabur je..boleh x ckp ini salah satu penyeksaan mental? ekeke

      Delete
  13. sy pun baru dapat panggilan semula masuk sb wat penangguhan,sekarang dah bekerja..tp still kene pergi

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi statusnya cmne?
      cuti tnpa gaji ke?
      Atau gaji tetap jalan?

      Delete
    2. ada baca psl part kije2 n majikan gk. ada gk jumpa borang2, artikel, pekeliling cth mcm dari universiti apa ntah, staff dpt plkn, boleh apply cuti gaji jalan khas ntuk plkn. ok letak pulak pada swasta. agak2 boleh x? rasa nya cuti tanpa gaji ada la..kn? ke ada org jumpa artikel, blog psl swasta dpt cuti plkn 3 bulan gaji jalan??

      Delete
    3. betol jgk..kesiannya..nti anak isteri nk bg makan ape..adeh +_+

      Delete
    4. saya dh cuba cari info2 n ada call bhgn penangguhan/pengecualian sendiri dh..ada citer psl tanggungan tu (bil, pinjaman, nafkah, kereta, rumah..n pape yg memerlukan pembayaran bulanan) n komplen gk psl kije sendiri..nk tau dia ckp, xde dlm undang2 lagi saya cuma boleh ckp cik boleh la apply pnangguhan setiap tahun smpai la umur 35 tahun..trauma dgr..ekeke

      Delete
    5. Tak tahula..setakat ni masih belum dapat panggilan balik lgi.. Tu yg xsibuk mana..kekgi dah dapat, bolehla try saranan2 yg awk bagi kat ats ni..nice info n sharing. tq (:

      Delete
    6. salah satu sbb xbnyk info psl start 2010 la jlkn sibuk mencari yg ingkar,yg tangguh..plkn ni sendiri masih baru, terlalu baru n terlalu slow perkmbngn semasa. ntuk tu mmg sumer org kena bnyk komplen,bgi cdngan ntuk penambahbaikan..kalau xde respons mmg pyh n lmbt la prkmbngn nya tu. jadi mereka2 yg skrg ni penangguhan dari tahun 2003-2010 tu,bersedia la sbb kita2 ni la yg akan jadi the 1st batch ntuk memperbaiki bab penangguhan pulak.

      dulu org komplen bhgn pengambilan..skrg ni time to complain part kmsukan smula pulak..so hopefully sumer2 yg berkaitan boleh la jadi kn sini salah satu sumber rujukan dan tmpt brkongsi pndpt n citer.

      rasa mcm dulu menyesal pulak kuar sbb pi blaja, padahal dh msuk 3minggu+ bru kuar..bukan kata xpi terus..adehh..jlkn inform balik yg pelatih mesti dlm kem 60hari+ tanpa cuti sakit bru la boleh dpt sijil plkn..is that means that my 3 weeks tu berlalu @ membazir je pi? apa da..seriously kalau tau mmg go on je aritu tapi tahun ke-4 perlaksanaan, sumer nya masih blur n no direct info.. :-(

      Delete
  14. saya terpilih untuk plkn siri 10/ 2013 ...adakah saya dikecualikan ...saya mengalami patah tangan, saya tidak boleh membuat kerja2 berat.....bagaimanakah cara untuk mendapatkan pengecualian...sekiranya saya layak untuk mendapat pengecualian

    ReplyDelete
  15. saya terpilih untuk menyertai plkn siri10/2013 iaitu saya perlu mendaftar diri pada 16 ogos ni.....saya mengalami patah tangan dan telah sembuh tetapi tidak boleh membuat kerja2 barat...adakah saya dikecualikan..dari plkn dan bagaimanakah cara untuk mendapat pengecualian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. klau pengecualian terus, xdpt..tp rasanya boleh buat penangguhan dulu..hntar surat penangguhan pd JLKN dan sertakan surat doktor yang menyatakn anda cedera..

      Delete
  16. @twenty5nov

    Adakah u akn pg PLKN too? Since skrg u dah kerja? Or bolehkah u share apa plan yg u akan bt?

    Sb skrg i dah kerja, thn dapt pula surat PLKN yg defer seblm tu.

    Hrp dpt reply. terima kasih byk byk

    ReplyDelete
  17. @twenty6nov

    Hai. Minta tanya, apa plan yg akan u bt seterus ni?

    I dah berkerja n tiba tiba terima surat dari PLKN (sblm ni i dah defer). saya pn tk ingin pergi Blh share ke?

    Hrp dpt reply. terima kasih byk byk.

    ReplyDelete
  18. hi..sorry lmbt reply. 1st skali kn, saya cuma nk minta kamu check (read) balik surat notis tu. perasan tak dia ckp lebih kurang mcm ni ..."tmpoh prmohonn penngguhan 6bln dri tarikh start latihan"...start 15/8, means tempoh sehingga 15/2..dlm pada tmpoh tu,hntr surat (surat tulis sendiri apa2 alasan@sebab xboleh pergi) then cop pesuruhjaya sumpah..n dptkn apa2 dokumen sokongan yg brkaitan yg boleh menyokong pape yg ditulis..dlm tmpoh 6bln tu hntr je..ohh n plan saya begitu la :D paham kn?

    ReplyDelete
  19. 1st surat plkn smpai umah time ak dh kt matrik n nk msk degree dh.kt cni ak rs jlkn ingt ak br hbes spm sbb ak dlu lompat kelas(pts).padahal ak dh nk hbes mtrx n dah dpt twrn degree dh.ak pn antr la surt tawarn untk tangguh.taun ni dh hbeh blajr dtg plak surat surh p lagi.skrg da keja n nk smbg master(pjj).yg ak keciwa sgt kenapa pihak jlkn xteliti dlm memilih calon plkn..andai kata ak kena pd waktu yg sepatutnya..mest ak pergi pny..skrg da 23..mana maw dh p benda2 mcm ni..bnyk komitmen dh..lg pon bos mna maw bg pekerja dia cuti 3 bulan bergaji..serabut btoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes...sy stju dgn kmu..klau kena pd msenya xde mslh utk pergi..sbb xkena tu la, kte smua kesulitn mau pegi..

      mse sy tulis post kt ats tu sy pkir sy mmg akn pgi umur 22 la, tp xde byang lg surat plkn smpai, so mngkin surat tu mse dh bkerja akn smpai..xseronokla mcm ni. ;(

      Delete
    2. saya pun setuju. apa yg kita semua mahukan adalah kesesuaian untuk ke sana, mengambil kira faktor umur, pekerjaan, tanggungan. skrg ni ada satu persoalan, siapa yg akan mengusulkan benda ini kpd pihak kerajaan? saya minta semua yg brkaitan supaya boleh menghantar email berkaitan masalah dan idea penambahbaikan ke "pelanggan@khidmatnegara.gov.my" dan juga boleh menghantar surat ke majlis latihan khidmat negara. kalau xde org yg buat, maka tiada desakan. minta semua sama2 buat. ceritakan tntg prmslhn, tnggungan, pekerjaan, risiko yg dihadapi (jika pergi), msukkan juga tntg mslh perkahwinan dan tanggungan (idea). tntg cuti 3 bulan (dan untuk pengetahuan, dlm akta hnya sebut majikan hnya bertanggungjawab bgi cuti dgn gaji sebulan, selebihnya atas budi bicara..kalau dh akta kata sebulan je bgi gaji, jwb nya cuti dgn gaji sbulan, 2 bulan lagi tanpa gaji la)..n psl komitmen kerja jugak..

      Delete
    3. bleh buat mcm saya ckp tu,anta surat atas mslh "kesusahan luar biasa"

      Delete
  20. salam sye ialah seorng wanita yg mmpunyai seorng anak kandaung yg berumur 7 bulan boleh kah sye meminta pengecualian dan bagaimanakah prosedurnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikutkn pada syarat pengecualian yg baru,boleh. ada terima notis pemberitahuan x? pi kt laman web khidmatnegara.gov, download borang pengecualian. dia ada gitau dh dokumen2 apa yg dia nak.

      Delete
  21. Salam 1 Malaysia! Nak cite sikit,kepada sesiapa yang mempunyai pengalaman atau tahu cara penyelesaianye,mohon bantu yerrr...Saya actually telah dipanggil mengikuti program plkn ni sekitar 2010.So disebabkan kene sambung belajar,i hantar la surat penangguhan.Setelah sekian lamanya,tak mendapat berita dari plkn makanya saya membuat keputusan utk call plkn ni.Waktu check system,operator tu kata saya ada menghantar borang penangguhan tetapi tak lengkap so maka tak sah la jadinye.Ape yg perlu saya lakukan skrg?Tahun january depan kemungkinan saya akan lanjutkan pelajaran semula.Mohon beri nasihat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh..tiga tahun bru tahu xlengkap..hmm peliknye kes ni. sbb sy dlu pn surat trima penangguhan lewat pihak plkn hntr. Dalam setahun lebih baru pihak plkn hntr surat, yg dieorg terima penangguhan tu.

      Sy rasa xde mslh kalau awk lanjutkn pelajarn, nti awk tangguh la lagi, kalo surat tu smpai.. ape2 pn tunggu wpn dari twenty5nov sbb sy xtau sgt psl ni..awk kena tgok2la selalu kat sini, nanti die reply komen awk ni..

      Delete
    2. Runsing juga klu nak dipikirkan hal nie.Harap2 ade la orang yg sudi membantu dan memberi nasihat yang relevant dengan situasi saya ni.

      Delete
    3. owh mula2 jgn la risau :-). 1st skali boleh x nk kata biasa la mslh xterima @ lmbt terima @ lmbt proses tu..n 2nd, ada terima surat notis untuk menjalani plkn x? kalau ada, yg latest tu bila? skrg ni awk blaja @ kerja? n bleh nk tau skrg ni umur bper, status kerja, status kahwin, sbb nnti nk wt rujukan untuk yg len2 yg mlwt blog ni. kalau kata tahun dpn dipanggil, jika bljr, boleh hntr surat penangguhan mcm biasa tu kata tgh blaja n mcm biasa sisipkn surat twrn @ pengesahan pljr..n kalau kata la tahun dpn dipanggil n tgh kerja, tgk status awk nnti cner, kalau awk rasa nk pergi, boleh pergi..kalau rasa xnk,tulis surat n isi borang (bwh kesusahan luar biasa), then cop pengesahan pada surat (ada dlm surat nnti @ refer laman web khidmat negara sapa yg boleh buat pengesahan, tapi saya diberitahu oleh bhgn penangguhan masa saya call dia ckp cop pesuruhjaya sumpah atas surat tu) then hntr..hntr dlm jangkamasa yg dia ckp tempoh permohonan penangguhan tu..jgn xingat pulak :-)

      Delete
    4. awk ckp 2010, jadi skrg saya rasa umur awk 21, next year 22. kalau kata awk kerja n ada komitmen, samada kerja, keluarga, hutang pinjaman dan sebagainya, boleh isi borang n anta, jgn risau ada je tempoh dia bgi untuk pape. n saya minta jasa baik, tolong email ""pelanggan@khidmatnegara.gov.my" tntang mslh awk n cdgn penambahbaikan untuk bhgn pengecualian, minta msukkan mslh kerja, keluarga - bagi yg sudah berkahwin, had umur, atau apa2 cadangan n komen yg perlu tntg khidmat negara, supaya penambahbaikan boleh dilakukan lebih cepat..

      Delete
  22. Mcm mana kalau saya sdh melapor

    ReplyDelete
  23. Mcm mana kalau saya sdh pergi ke kem dan stay di situ selama bbrp minggu dan pada masa itu saya mendpt surat tawaran msk ke U/ ke mana2? Kena buat penangguhan jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy xsure, tapi lau xsilap ada tempoh yg ditetapkan, kalau dlm tempoh itu awk telah jalani plkn, awak boleh keluar dan dikecualikan terus.. tapi lau xcukup tempoh yg diberi, awak still kena pergi lagi plkn tu.. sy tak ingat berapa tempoh tu..

      Delete
  24. kalau tak datang kene bayar rm3000 kan? lepas bayar kene dtg jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak surela G Vigoss.. Kena check laman PLKN.. Sebab bayaran tu denda kan.. Tapi G Vigoss nak byr ke?? ;P

      Delete
  25. saya dah hantar borang kemasukan semula plkn, mesti tunggu surat datang/call dari kl baru dpt masuk ke? kalau tak da, macam mana boleh masuk utk kumpulan 1/2 bagi tahun ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mmg en/cik anonymous mmg nak pergi, try kol JLKN.. Seacr web die kat ggogle.. =)

      Delete
  26. Admin . Saya lepasan SPM 2013 . Saya dapat tawaran pergi PLKN 2014 siri kedua pada bulan 4 ni . Tapi saya pernah patah kedua dua belah tangan . Yang paling latest 4 tahun dulu patah tangan belah kanan . Patah dekat pergelangan tangan . Tak boleh buat kerja berat berat . Yang ni boleh buat pengecualian tak agak agak ? Risau rasannya ni sebab sekarang pon tengah sebuk bekerja cari duit . Nak berhenti dah malas dah rasanya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba adik dapatkan laporan perubatan daripada doktor yang mengesahkan adik tak boleh buat kerja berat.. Sebab biasanya kena ada laporan dpd doktor kalau melibatkan kesihatan.. Atau mungkin adik boleh telefon talian JLKN utk rujuk masalah adik ni.. Good Luck =)

      Delete
  27. erghhhhhh plkn oh plkn stress , rimas tau. bulan 4 ni dah nak pergi tapi sye buat penangguhan sebab nak sambung belajar ... @musafir , awk dah pergi plkn ke ? dah dapat panggilan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tau xpe.. ^_^!!
      Saya masih belum pergi.. tak panggil2 pulak.. tak tahula sistemnya mcmne.. Tapi skrg saya dah sambung study balik, jadi ada alasan nak skip plkn, if sampai surat plkn tu..hehe

      Nanti lepas study kena cpt2 kahwin la, dpt pengecualian terus! =)

      Delete
    2. ye ke ? harap2 sye tangguh nanti tak dpt teros panggilan balik .. stress btol dgn plkn .. study ape skang ?

      haha kalo lelaki kawin pastu ade anak kandung bleh buat pengecualian tak ? hahaha tak fair klo perempuan je dibagi excuse

      Delete
    3. em.. tula.. Mmg kalo boleh, tak nak pegi terus kan? Sama la dgn saya. Tapi tu la, saya habis belajar haritu dekat setahun lebih sblum sambung study, xde plak sampai surat.. Entahla,, xberapa nak faham sistem dia ni..Saya study in physic field.. (:

      Jadi awak ni lelaki la ye? Hmm..Kalau lelaki, xboleh rasanya.. Perempuan je boleh.. =)

      Delete
  28. Hey brother I have a very serious problem to ask. I'm a 95's who currently studying upper six and last night I only found my letter inside my cupboard that was given in last two years ( 2012 - 2nd batch ). Therefore I just realized that i haven't pass up my defer letter. What can i do now ? I'm so worried that i could be jailed or fined for Rm3000 since the duration for me to defer my National Service was already over or expired. However somehow why I haven't receive the second, third warning letter or they already know that I'm currently studying form six ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello benjamin.. =)
      I think there is no to be worried because you further your study in upper six.. But I think, you should informed the JLKN who is incharge this national service as you didn't realized about that letter that given to you..

      And maybe you will told to do a delay letter for the national service.. or you can't just keep quiet, and face uncoming risk.. Better you ask the JLKN as we don't know, what could happen right..

      ps:-sory, Benjamin, broken english.. hehe Hope you understand.. And i'm sis, not bro.. =)

      Delete
    2. situasi saya sama dengan yang atas. saya tak sent surat penangguhan tu. saya punya surat pun tak tahu di mana. so, macam mana ye?

      Delete
    3. Nurul Ain : Saya tak sure la dik.. Kalau adik berani adik try kall pihak JLKN, tanya dieorang mcmne. mcm kes akak, akak dh hntr surat penangguhan sebaik saja akak tak dpt pergi. And dieorang pun bagi surat bals untuk penangguhan tu. But until now, depa tak dak pun panggil balik pergi PLKN tu even dh habis belajar.. huhu

      Delete
  29. Hey brother I have a serious problem to ask. I'm 95's who currently studying upper six in Penang. Last week I only found the letter that was given last two years (2012) in my cupboard and i realized that I haven't pass up my defer letter yet. The duration for me to defer my national service was already expired indeed. I just worried i will be jailed or fined rm3000 soon. I just curious why I haven't receive any warning letter or they have already know that I'm currently studying form six right now ? Another things to be worried is maybe they have already 'forgotten' about me or removed my name but once i passed up my defer letter, It's just something like directly telling or reminding them I haven't go without any defer letters, so they will send police to catch me immediately ? Brother, I need your help urgently as this makes me insomnia for few days.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benjamin, i have answer your question above.. But i didn't know what is the best solution for this kind situation. Don't worry too much, little bro.. just told them that you miss that letter.. =)

      Delete
  30. PLKN ni mcm mengugut....x pegi hantar jail !

    ReplyDelete
  31. Salam nk tnye kt mne ye nk htr srt penangguhan plkn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam.. biase kalau kita dapat surat tawaran, dia ada bagi alamat utk kita hantar surat penangguhan PLKN tu.. Ataupun try adik tengok2 alamat ibu pejabar JLKN kat dalam surat2 yang adik dapat tu.. =)

      Delete
  32. Salam .. ada apa2 maklumat terbaru x pasal penangguhan / pengecualian PLKN ? Berkenaan pengecualian atas sebab " kesusahan luar biasa " , ada ke yang dah pernah buat ? hurmm

    ReplyDelete
  33. Ramai rupenye ada masalah pnangguhan..jom buat surat bantahan ramai².. Haha..
    Tension wei duk pkir plkn..!!! Org sibuk nk study & keje..arghhhh..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar paksu.. sabar.. hehe ^O^
      sy smpai skrg pun tak pergi plkn ni. sebab dia xpanggil2(kalau tercicir lagi bagus..hihi).. and kebetulan sy sambung belajar.. =p

      Delete
    2. smbung degree @ master? cmne nk bg pihak plkn panggil kita cpt? malas tgguh lg..haha

      Delete
    3. sambung master.. kalau pak su amin nak cpat, better call direct pihak JLKN. Yang lelaki, kalau masih belum ada komitmen(kahwin, kerje) better pergi awal..

      Delete
    4. owh..untung la master muda2 lg..
      ok.. kalo ade maklumat2 & info2 utk bnde ni sama2 share la ye..yg lain2 ni snyap je.. pe cite depa ntah..
      trimas..!

      Delete
  34. Mmg semua yg tersenarai akan pergi jugak eh? Ada tak kes yg tersenarai tapi tak dipanggil?

    ReplyDelete
  35. Ada sesiapa ada pengalaman sewaktuplkn tak? Sebab saya dipilih utk siri 12 2015 ni...

    ReplyDelete
  36. Salam..sy dpt plkn utk sesi 12/2015 ..tp sy xnk g..lgpun sy ad mslh lutut..n mmg xleh buat keja2 lasak..

    ReplyDelete
  37. Macam mana kalau ada masalah dalaman
    .Cthnya penat. da pernah ada rekod perubatan hati bengkak. Ataupun yg ada kencing manis ? adakah termasuk dlm pengecualian ?

    ReplyDelete
  38. Hai....sy dh antar boranh kemasukan semula..diowg sruh call blik lpas 16/8...so kalo trpilih kne pg la jwbnye...tp sy kuatkn smgt je dlm umur 21 ni nk brcmpur ngn bdak 18...dgn harapan nk habiskan smue ni n smbung degree n keje....arap kwn2 pon brfikiran yg same..haha..btw...mlas giler tahap gaban nk pg

    ReplyDelete
    Replies
    1. mne dpt borg kemasukan tu??? sy pun nk cpt ni..please share..hehe
      tq

      Delete
  39. Aku dah baca satu persatu komen/cerita korang and aku simpulkn yg masing2 ade masalah sendiri. Sebelum aku startkn cerita aku, aku nak bitau yg aku dah pi plkn time 2009.

    So citenye mcm mane aku leh sampai kt page ni sbb aku risau la adik pompuan aku yg x brsosial and x kuar rumah ni kena pi plkn. Aku pernah dengar yg sorang je dlm family yg kena pi, aku dah pi so mcm mane la adik aku leh kena pi plak.

    Aku skang tgh tggu reply dari kwn pompuan aku yg dulunye kena pi plkn tapi bpk die bayar "duit kopi" kt org dalam mmbuatkn nama die diremove dari sistem tu. So die cakap die boleh tolong adik aku.

    Aku rasa kita sepatutnya kena komen/brbincang pasal alternatif mcm mana nak mngelak camne nak elak plkn ni iaitu diexemptionkn trus dan dibuang nama dari senarai kena pergi tu.

    Aku dgr kalau kawtim dgn doktor kerajaan suh die buatkn surat blablabla possible. So siapa ade kenalan ngan org dlm or doktor kerajaan leh la share sini.

    Sekian terima kasih dari seorang abg/angah yg penyayang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mne nk cari org dlm..memg x de..mmmmm..

      Delete
    2. boleh remove nama dlm sistem? mmg boleh buat ke?

      Delete
    3. kene org dlm.. cable kuat punye..haha

      Delete
  40. sy pernah terpilih plkn thun 2009 , sy thu sy trpilih pun sbb check online , tapi surat langsung tde smpai kat alamat sy , kebetulan mse tu sy msih blajar die u , sy kol pihak jlkn tuk buat penangguhan tapi katany sy kne tggu surat smpai sbb dlm surat tu ade skli borg pnangguhan , tley amik yg download kat internet tu . tapi sampai ke sudah surat tu xsmpai , sy pun tak pergi lah smpai skrg sy dah abis blajar dah . sy risau nt kuar surat ckp sy gagal hadirkan diri pdahal offer letter pun tak smpai kat sy , sy thu pun dr laman web die je . mcm mne erk ? ade x yg sme kes nn sy :(.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh.. sy tak tau la kalau kes mcm ni. Sebab sy memang hantaq surat penangguhan dan dpt respon balik dari JLKN.. Tapi smpai skrg depa tak hantaq pun surat panggilan balik.. Nanti cuba la tgok kalau2 ada yang sama kes dgn awak ye.. (:

      Delete
    2. anak saudara sy pon dah kena check online tapi surat belum terima lg. lg pon kena kumpulan 1 tahun depan. x sampai lg 1 bulan untuk lapor diri. so skrg pon sedang pikir mcm mne, nak tunggu surat je atau boleh amik form dari web plkn? diorg juga ada family trip kat minggu lapor diri. pon dah beli tiket dan bayar hotel semua...

      Delete
  41. Kalau masuk kursus short course tiga bulan di ipts, boleh ke dapat penangguhan plkn tu

    ReplyDelete
  42. salam. saya dipnggil PLKN juga thun 2012 tpy time tu dah smbung stdy, then surat PLKN smpai dekat rumah. Dan saya xhntr langsung surat penangguhan bljr dekt pihak JLKN, smpai sy hbis stdy. Skrg, pihak JLKN still xpggil2 saya n surat xsmpai2 pun utk mnyatakan suruh p plkn semula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.. Saya tak sure la adik. sebab saya just hantar surat penangguhan seperti yang pihak JLKN nak. saya tangguh tahun 2009. Habis bljr 2012. smpai sekarang pun tida surat drpd pihak PLKN.. Mungkin nama dh digugurkan kot.. hopefully.. (:

      Delete
  43. Kalau macam peserta tu dah kahwin .. kena pergi jugak ke 😳

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pernah dengar kes macam tu. Saya dah lama tak update dengan PLKN. Jadi yang terbaru sy xsure ape kriteria org yang dikecualikan utk mnyertai plkn. Kalau wanita berkahwin dan mpunyai anak kecil rasanya still dikecualikan.. wallahuallam.

      Delete
  44. umur saya baru 13 skang ni(2017)tapi saya daa fikir pasal PLKN😢saya takotlaa kalau kene masuk PLKN tu nanti bila daa habis skola..saya daa laa jenis yang x aktif..haihh..saya harap saya x terpilihlaa dalam PLKN tu

    ReplyDelete

Blog ini merupakan catatan seorang musafir yang ingin menggapai redhaNya.. Yang mana baik, ambik yang mana yang buruk tok sah ambik ye. Jika ada salah dalam penulisan ini, mohon teguran sahabat-sahabat semua.